TOP 10 MEEST ROMANTISCHE FILMS

18 februari 2004

1. Casablanca (1942)
2. Gone With the Wind (1939)
3. West Side Story (1961)
4. Roman Holiday (1952)
5. An Affair to Remember (1957)
6. The Way We Were (1973)
7. Doctor Zhivago (1965)
8. It's a Wonderful Life (1946)
9. Love Story (1970)
10. City Lights (1931)
Bron: www.filmlijst.nl
De teloorgang van de romantiek
De top 10 van deze week laat een verontrustende ontwikkeling zien. De meest romantische films stammen uit lang vervlogen tijden. De meest recente film is The Way We Were uit 1973, ruim dertig jaar geleden! En ook toen al werd het liefdesverhaal niet door iedereen even goed gewaardeerd. Vooral filmrecensenten beklaagden zich over het zoetsappige verhaal over twee geliefden die voor elkaar kiezen ondanks het feit dat ze uit twee totaal verschillende milieus komen.

Onmogelijke liefde
De absolute nummer één is natuurlijk Casablanca uit 1942. In deze film wordt de cynische nachtclubeigenaar Humphrey Bogart overdonderd als hij zijn verloren liefde Ingrid Bergman weer ontmoet. Een hereniging van de twee geliefden lijkt echter onmogelijk omdat Bergman inmiddels een ander liefje heeft. Het verhaal speelt tegen de tot de verbeelding sprekende achtergrond van het door Frankrijk bezette Marokko tijdens de tweede wereldoorlog. De film Casablanca, die algemeen wordt erkend als het prototype van een romantische film, kende vele remakes. Geen van deze nieuwe Casablanca's kan echter tippen aan de oerversie met Bogart en Bergman. Casablanca won Oscars voor beste film, beste regisseur en beste script. Bogie en Bergman hingen nog jarenlang boven de bedden van romantische zielen die hun leven wijdden aan het zoeken van een onmogelijke liefde.

Geen 'happy ends'
Slecht nieuws voor de romantische zielen onder u die hopen dat aan hun zoektocht ooit een einde komt: van de films uit de bovenstaande Top 10 hebben slechts drie films een 'happy end' voor de geliefden. Romantiek betekent dus lijden. U moet het er maar voor over hebben...