CHOCOLADE

Begin 17e eeuw rapporteerden Europese bronnen al dat chocolade de stemming kon be´nvloeden. De Spaanse dokter Antonio de Ledesma uit 1631 schreef al dat chocolade mensen zoeter gestemd maakt en de gebruikers aanzet tot vrijen. Vanwege de vermeende "bedwelmende" werking werd chocolade niet geschikt geacht voor deftige vrouwen en onschuldige kinderen.

Maar in de tijd van Ledesma was de chocodrank al niet meer louter voor mannen. De zogenaamde "liefdesdrank" hielp vrouwen makkelijker zwanger worden, zeggen bronnen uit die tijd (hoewel daarvoor geen bewijs kan worden aangevoerd).
Recept Tiramisu:
30 cl koude, sterke koffie
250 gr lange vingerkoekjes
4 eieren
80 gr poedersuiker
750 gr mascarpone kaas
4 eetlepels amaretto
100 gr chocoladeschilfers
2 eetlepels cacaopoeder

Bereiding:
Voorzie een schotel die groot genoeg is om de helft van de lange vingers in Ú Ún laag naast elkaar te kunnen leggen.
Giet koffie in de kom. Dompel er snel de helft van de koekjes in onder. Leg zo een laag op de bodem van de schotel. Bewaar de koffie.
Breek de eieren en bewaar het eiwit en de dooier apart. Meng de eierdooiers al kloppend met 5 eetlepels suiker, de mascarpone en de amaretto in een grote kom. Klop de eiwitten met de rest van de suiker. Het eiwit mag niet te stijf zijn. Schep ze voorzichtig onder het mascarponemengsel.
Giet de helft van de bereiding in de schotel. Bestrooi de helft van de chocoladeschilfers.
Doop de rest van de lange vingers in de koffie. Schik ze in een tweede laag in de schotel en bestrooi met de rest van de chocoladeschilfers.
Smeer de rest van de bereiding over de koekjes. Bestrooi met cacaopoeder en laat afkoelen.